Facebook pixel

7 + 1 tipp a tökéletes önéletrajzhoz

1. A név

Banálisnak tűnhet, hogy ezt leírjuk, de sajnos sokszor előfordul hibaként. A név mindig szerepeljen az önéletrajzon. Jól olvashatóan, az önéletrajz elején, lehetőleg a tetején. Az a lehető legrosszabb, amikor a HR-esnek keresnie kell, hogy is hívják az önéletrajz tulajdonosát.

 

2. Elérhetőségek

Ezt talán nem is kell ecsetelnünk, hogy miért kulcsfontosságú. A legnagyobb hiba vitán felül az egy önéletrajznál, amikor nem található meg rajta elérhetőség. Hiányzik a telefonszám, esetleg csak az otthoni, vezetékes hívószám szerepel, amin szinte soha nem lehet elérni a pályázót. Ennél már csak az rosszabb, ha vezetékes céges számot ad meg valaki. Kellemetlen lehet ugyanis, ha más veszi fel, s magyarázkodni kell miért is keresik az adott cégtől elvágyódó munkavállalót.

 

3. Komolytalan e-mail cím

Tizenhat évesen biztosan poénos a haveroknak egy csajozosferi@… vagy rockergabi@… kezdetű e-mail cím, de a munkaerőpiacon komolytalanná teszi a pályázót, ha ilyet ad meg az önéletrajzában.   Ha komolyan gondoljuk az álláskeresést, akkor szánjunk néhány percet arra, hogy valamelyik ingyenes portálon létrehozunk egy címet a teljes nevünkkel. Sokat számíthat ez is.

 

4. Formázás, stílus

Ügyeljünk az önéletrajz formázására, no meg a helyesírásra, hiszen a beküldött dokumentum alapján alakul ki rólunk az első benyomás, ami kulcsfontosságú lehet. Épp ezért egy mlesztett, tagolatlan szöveget ne küldjünk önéletrajz gyanánt. Ügyeljünk az időrendre, használjuk a kiemelés lehetséges formáit, vagyis az aláhúzást, valamint a vastag betűket.

 

5. Végzettségek és munkatapasztalatok

Ügyeljünk a kronológiai sorrendre, célszerű a legfrissebb végzettségektől visszafelé haladni, hiszen ezek lehetnek érdekesek egy HR-es számára. Az általános iskola vagy épp az óvoda nem tartozik az önéletrajzban feltüntetendő intézmények közé. A munkatapasztalatoknál, eddig munkahelyeknél ügyeljünk arra, hogy ne legyenek feltűnően hiányzó részek a felsorolásban. A megpályázott állás szempontjából fontos tapasztalatokat emeljük ki!

 

6. Fénykép

Egy igazolványkép bőven elegendő egy önéletrajzra. Nem az önmegvalósítás és a poén terepe ez a terület sem, tehát ne küldjünk bikinis fotót, ahogy söröskorsóval a kézben is furán mutatunk egy CV tetején. Szánjunk időt arra, hogy akár a telefonunkkal egy friss fotót készítsünk magunkról, a 10 évvel ezelőtti tablókép nem biztos, hogy megfelelő erre a célra.

 

7. Közösségimédia-tevékenység

Az is alap ma már, hogy jelentkezés előtt átnézzük a közösségimédia-profiljaink nyilvános részét. A jelentkezéskor ugyanis ezekre is rákereshetnek a HR-esek, s bizony nem fest jó képet rólunk, ha a facebook vagy instagram oldalunk kompromittáló fotók szerepelnek, esetleg megállás nélkül az adott munkahelyünket/főnökünket szidjuk.

 

+1 Motivációs levél

A motivációs levél arra szolgál, hogy bővebben kifejtsük tapasztalatainkat, elvárásainkat és elképzeléseinket a megpályázott pozícióval kapcsolatban. Kerek, egész mondatokban fogalmazzunk, lehetőleg ne használjunk sablonokat, próbáljunk egyediek és figyelemfelkeltőek lenni! Nem az önéletrajzot kell újra leírni a levélben!