Facebook pixel

A bizonytalanság, főképp, ha a munkahelyünkről van szó, sok embernél stresszt, szorongást okoz. Mivel nem vagyunk egyformák, ezek kezelése sem lehet mindenkinek alapvető készsége. Ezen próbálunk segíteni tippjeinkkel, amelyek segítségével talán könnyebbek lehetnek a mindennapok, s reményteljesebbnek tűnhet a jövő.

Alapvetésünk, hogy légy türelmes és kedves magadhoz! Ha nehezebben kezeled a változást, az még nem a világvége. Ne kezdd marcangolni magad, ha netán neked több időbe telik feldolgozni vagy megtalálni a módját egy nehéz helyzet kezelésének.

Persze már halljuk is a válaszod: könnyű ezt mondani, illetve leírni. Akkor mondunk (illetve írunk) még valamit. Próbálj erőt meríteni a múltbéli sikereidből!  Biztosan volt már olyan helyzetben részed, amikor meg kellett küzdened egy nehéz helyzettel, s sikerrel abszolváltad a „küldetést”. Légy rá büszke, és emlékezz vissza rá. Ha akkor sikerült, így lesz most is.

Lépj ki a komfortzónádból és fejlessz új készségeket! Ez elterelheti a figyelmed a számodra frusztráló dolgokról, ráadásul a sikerélmény segíthet az önbizalmad növelésében is. Új helyzetekbe kényszeríthet, ezáltal könnyebben megszokod, hogy váratlan és bizonytalan helyzetekben találod magad.

Amire nincs ráhatásod, azzal kevesebbet foglalkozz. A rajtunk kívül álló történéseken nem érdemes sokáig „kattogni”, mert lehúznak, s azon vesszük észre magunkat, hogy stresszesek vagyunk. Inkább gondolj többet a pozitív dolgokra, tervezd meg például a hétvégi programod a családdal, a barátokkal ahelyett, hogy idegeskednél.

A bizonytalan helyzetben segíthet a megszokott, napi vagy heti rutinunk fenntartása is. Eddz ugyanakkor, aludj ugyanannyit, egyél ugyanúgy, ahogy korábban, ez biztonságot és megnyugvást jelenthet a nehézségek közepette.

Ha azonban úgy érzed, nem tudsz megbirkózni a helyzettel, amit eléd sodort az élet, kérd bátran szakember segítségét ebben, hiszen olyan eszközöket és módszereket mutathat neked, amelyeket később is hasznosíthatsz életed során.