Facebook pixel

A munkaerőhiány csökkentése mellett a dolgozók egészségét is javíthatják azok az innovatív eszközök, amelyek munkavégzésre gyakorolt hatását egy éven át tesztelte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája.

A két szervezet több, mint 1000 fő bevonásával készített egy felmérést a gyártósori dolgozók egészségi állapotáról. Az eredményekből kiderült, hogy minden negyedik munkavállalónál vannak olyan mozgásszervi megbetegedések, amelyeket munkája során szerzett és valamennyire gátolja a mindennapokban. Ennek következményei könnyen láthatóak: kevesebb munkában töltött idő, növekvő fluktuáció, balesetveszély és csökkenő hatékonyság.

A kutatás eredményeit látva arra vállalkozott a VOSZ és a Liga Szakszervezetek, hogy a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nemzetgazdasági ágazatban feltárja azon modernizációs és automatizációs lehetőségeket, amelyek javítják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát és hozzájárulnak az emberi egészség és a munkavégző képesség hosszú távú megőrzéséhez.

A nagyszabású program alatt két eszközt teszteltek 10 cégnél 100 munkavállaló bevonásával. Az egyik az exoskeleton, melynek egyik fajtája a helyes testtartást elősegítő mellény, más néven ergoskeleton. Nem csak a gyárakban, hanem irodai ülő munkában is hasznos, akár informatikusoknak. Ha nem megfelelő a munkavállaló testtartása, akkor a viselője a két lapockája között a hátán érez nyomást. Ez arra kényszeríti, hogy húzza ki magát, tehát a hát-, a derékfájás, a gerincproblémák megelőzéséhez járul hozzá. A másik eszköz az emelést és az anyagmozgatást segítő exoskeleton váz. Ez a szegycsontnál megtámasztja a felsőtestet, átviszi az erőhatást a gerinc melletti vékony izmokról a vastag izomcsoportokra, például a combizomra, amelynek terhelése már nem jár együtt egészségkárosodással.

Az ergoskeletonokat használók egy idő után kisebb izomlázat éreztek, mert a tartásjavítás eleinte okozhat ilyet a folyamatos testtartás korrekció miatt. Fontos eredménye volt még a kutatásnak, hogy 20 százalékkal nőtt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik nem éreztek fájdalmat munkavégzés közben.

A projektben az úgynevezett kollaboratív robotok alkalmazását is vizsgálták. Ezek egyszerűbb, sematikus, monoton, motorikus készséget nem igénylő feladatokat végeznek, ráadásul biztonságosabbá is tették a munkavégzést a munkavállalóknak.

A projekt egyértelmű eredménye, hogy mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalnak bemutatták, hogyan lehet az innovatív technológiák alkalmazásával hatékonyabbá, biztonságosabbá tenni a munkahelyeket, hogy a munkavállalók egészségét és munkavégzési képességét minél hosszabb távon megőrizhessék.  A február végén zárult projekt folytatásaként a VOSZ javaslatcsomagot készít a döntéshozóknak. Szeretnék folytatni a kutatást, hogy az eszközök egészségmegőrzésre gyakorolt pozitív hatásait hosszabb távon is felmérjék. Emellett javasolják, hogy pályázati vagy állami támogatási formában is beszerezhetők legyenek az eszközök.