Facebook pixel

A motivációs levél

A jól összerakott önéletrajz mellett a motivációs levél is sokat nyom a latban, ha beadjuk pályázatunkat egy álláshelyre. Épp ezért nem mindegy mit és milyen stílusban írunk.

A motivációs levél sok mindent elárul a pályázóról

A területen dolgozó szakemberek szerint rengeteg információ kiderül a pályázóról, ha elolvassák a néhány soros kísérőlevelét. Mennyire motivált, ambiciózus egy-egy jelölt vagy épp megvan –e benne a szükséges merészség és kreativitás a felkínált munkakörhöz. A pályázók többsége bele sem gondol, mekkora jelentősége van a kísérőlevelének. Ne feledjük: egy semmitmondó motivációs levéllel egyetlen HR-est sem lehet arra ösztönözni, hogy részletesebben áttanulmányozza az álláskereső önéletrajzát!

 

A kevesebb néha több

Az interjúztatóknak általában nincs idejük másfél oldalas vagy annál hosszabb iromány átolvasására, tehát a tömör, átgondolt, maximum 1500 karakteres levél az ideális.

 

Tisztán és világosan

A forma semmiképp sem mehet a tartalom rovására, azaz a virágos háttér és a különleges betűtípusok használatát mellőzzük. A kísérőlevél fejléce egyezhet az önéletrajzéval, ez összeszedettségre és profizmusra utal. Fontos, hogy magázódva írjuk a levelet, mégsem a barátunknak, hanem ideális esetben az egyik leendő főnökünknek írunk.

 

Miért éppen engem?

Írjuk meg miért keltette fel az érdeklődésünket az adott álláslehetőség. Mutassuk be a pozitív tulajdonságainkat, főképp annak fényében, hogy miképp illeszkedik ez a cég profiljába, s segíti céljai elérését. Jó színben tüntetheti fel magát a jelölt, ha a leveléből érződik, hogy ismeri a cég tevékenységét, termékeit, szolgáltatásait. A kliséket azonban érdemes kerülni. Ne legyünk a 276. ember, aki leírja: szeretek csapatban dolgozni, jól bírom a stresszt és kiváló a kommunikációs készségem. Ugyanez igaz a nyelvtani hibákra. Inkább nézze át valaki előtte a levelünket, mintsem hibásan küldjük el, mert bizony ez is ronthat a rólunk kialakuló képen.