Facebook pixel

A 21. század minden eddiginél több lehetőséget nyújt az önfejlesztésre. Ugyan azt gondolnánk, hogy az internet elorozta már a könyvek elől a dicsőséget, ám az eladási adatok azt mutatják, hogy rendre csúcsokat döntögetnek jobbnál jobb könyvek, különösképp az ön- és vállalkozásfejlesztési témákban.

Persze nem is csoda, olyan részletességgel egyetlen videó sem fogja tárgyalni az adott témát, mint a téma szakértőjének sok száz oldalnyi tudása, valamint olyan mélységgel semmi sem fog megmaradni, mint amikor átrágod magad ezen a tudáson, s leszűröd belőle a magad tanulságait. Ha tehát fejlődni akarsz, érdemes a könyvek irányába is fordulnod, még akkor is, ha elsőre nem tűnik egyszerű feladatnak mindez.

Ha nem vagy egy könyvmoly, akkor úgy veheted rá magad az olvasásra, hogy az önfejlesztést munkának tekinted. Ha esetleg az lenne a kifogásod, hogy túl lassan olvasol, azt is nyugodtan elengedheted: nincs versenyhelyzet, szánd rá nyugodtan az időd. Tudjuk, mindig lesz sürgősebb és/vagy fontosabbnak tűnő tennivaló, mint az önfejlesztés, ám hosszú távon érdemes prioritásként kezelni az olvasást.

Kezdd kicsiben! Nem kell egyik pillanatról a másikra napi két-három órát olvasni. Tűzd ki célul nyitányként, hogy napi 10 oldalt olvasol, így nem tűnik olyan riasztónak a feladat, s könnyen azon kaphatod magad, hogy már bőven túlhaladtál a kitűzött oldalszámon. A fontos a rendszeresség, így egy idő után megszokássá válik majd ez a tevékenység. Érdemes tudni, hogy a zavartalan körülmények is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyvedre tudj fókuszálni.  Önfejlesztési témában csak úgy érdemes olvasnod, ha valóban oda tudsz figyelni.

Ha van esetleg olyan barátod, kollégád, ismerősöd, akivel hasonló irányban szeretnétek fejlődni, érdemes összefognotok. Válasszatok egy közös könyvet, tűzzetek ki egy közös határidőt, majd ha elolvastátok a könyvet, beszélgessetek a leszűrt tanulságokról, az ötletekről, amelyek menetközben felmerültek. Mindez megsokszorozhatja a könyv hatását.

Végül pedig egy tipp. Rengeteg apró holtidő van a napunkban, amelyeket rendszerint arra használunk, hogy rápillantsunk a telefonunkra, s máris beszippantanak a hírportálok vagy a közösségi média. Próbáld meg ezeket az elvesztegetett perceket legalább részben az olvasásra szánni! Ehhez nem kell mást tenned, mint állandóan a kezed ügyében tartani egy könyvet (vagy e-bookot, amit a telefonon lehet olvasgatni).

További érdekes infó: Miellgreen, a zöldebb életért