Facebook pixel

Az önéletrajz

Talán nem is gondolnánk, de egy megfelelően összeállított, jól áttekinthető önéletrajz sok esetben az egyenes utat jelenti a felvételi elbeszélgetésre.  Épp ezért fontos kérdés, hogy valójában mit is szeretne látni az önéletrajzban a leendő munkáltató? Ebben próbálunk segíteni.

A legfontosabb alapvetés az, hogy a valóságot hűen tükröző, ránk vonatkozó tényeket és adatokat közöljük. Mutassuk be legfontosabb képességeinket, készségeinket bemutatása. Ne feledjük: itt tényleg fontos az őszinteség, hiszen rettentő kellemetlen dolog, ha a felvételi elbeszélgetésen derül ki, hogy füllentettünk.

Az önéletrajzokat alapvetően két kategóriába lehet sorolni, mutatjuk is, hogy melyiknek milyen kritériumai vannak.

Az első a rövid önéletrajz, amelynek csupán alapvető adatokat kell tartalmaznia rólunk: személyi adatok (név, születési dátum, lakcím, telefonszám, e-mail cím), az iskolai végzettségre, szakképesítésekre, a korábbi munkahelyekre vonatkozó adatok. Fontos még a szakmai életút, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy hol, mely cégeknél és milyen munkakörben, mettől meddig dolgoztunk. Folyamatos volt-e a munkavállalásunk, az egyes munkahelyeken milyen hosszú vagy éppen rövid időt töltöttünk, melyek voltak a váltások okai. A rövid önéletrajznál elég felsorolás szerűen feltüntetni a munkahelyeket, időrendi sorrendben, lehetőség szerint időben visszafelé haladva a jelenlegitől a legelsőig. Rövid önéletrajzot – amelyhez érdemes egy kísérőlevelet is csatolni – készíthetnek a pályakezdők, és azok, akik beosztotti munkakörökre pályáznak, vagy olyan területeken kívánnak elhelyezkedni, mint adminisztráció, ügyfélszolgálat, asszisztencia, szak- és betanított munkák. Hosszúsága maximum 1,5 oldal legyen.

Egy kicsit más kívánalmak vonatkoznak a szakmai önéletrajzokra. Ezek ugyanis a pályázó adott munkakörben ellátott legfontosabb feladatait is részletesen tartalmazzák. A leíró jellegű dokumentum hosszabb, általában 2-3 oldal terjedelmű, s tartalmazza azokat a legfontosabb tevékenységeket és eredményeket, melyeket a pályázó az adott munkakörben végzett és elért. Erre azért van szükség, mert a leendő munkáltató ily módon következtetéseket tud levonni a pályázó szakmai előmeneteléről, jelenlegi képességeiről és szakmai rátermettségéről. Főként közép- és felsővezetői beosztásokban, illetve olyan pozícióknál fontos a szakmai önéletrajz, ahol a pályázótól speciális készségeket, szakértelmet vagy nem túl gyakori végzettséget várnak el.

Mindkét önéletrajz-típusnál fontos az áttekinthetőség, legyen szó akár kézzel vagy géppel írott verzióról (bár az előbbi manapság már igen ritka).

Néhány tanács az önéletrajzzal kapcsolatban:

  • Ne felejtsd el feltüntetni a neved és az elérhetőséged az önéletrajzban!
  • Mindig csatold a pályázati kiírás feltételeiben megjelölt dokumentumokat, még az e-mail-es jelentkezéshez is!
  • Ha legalább kommunikációs szinten beszélsz valamely idegen nyelven, akkor célszerű a beszélt nyelvek mindegyikén elkészítened az álláspályázatot. Tuti nyerő pont és valószínűleg a nyelvi interjún is könnyedén veszed majd az akadályokat. Az idegen nyelvű CV sose legyen rövidebb a magyar nyelvűnél!
  • Gondosan olvasd át az álláshirdetést, és csak olyanra pályázz, amire úgy gondolod, hogy az elvárások alapján megfelelő lehetsz!
  • Amikor új állást pályázol meg, gondold végig, milyen nyilvános információk vannak rólad mindenki számára elérhetően az interneten, a közösségi oldalakon. Nézd meg, milyen képek nyilvánosak, mert bizony a mindenki számára elérhető fotók között lehet olyan is, amely nem vet jó fényt rád.