Facebook pixel

Munkavállalói és munkaadói szempontból is érdekes kérdés, hogy része legyen-e a fizetés egy álláshirdetésnek? Nem olyan egyszerű a válasz, mint előre gondolnánk.

Munkavállalói szempontból mire enged következtetni az, ha hiányzik a bér az álláshirdetésből? Első körben arra, hogy talán mégsem versenyképes az a fizetés, hiszen ha az lenne, akkor nem kellene titkolni. Sőt, az is lehet, hogy kifejezetten alacsony az a fizetés (habár attól nem lesz több, ha nem írja le egy cég).

Az is előfordulhat azonban, hogy az új kolléga többet kap majd, mint a régiek, s kellemetlen lenne, ha a stabil munkatársak rájönnének, hogy az új kolléga többet keres, vagy épp ugyanannyit, mint ők a sokéves tapasztalatukkal és hűségükkel. Ezzel csak az a baj, hogy előbb-utóbb úgyis kiderül.

Megeshet, hogy azért nem írják ki a cégek, mert attól tartanak, úgy nem jelentkeznek az álláshirdetésre elegen. Ez ugyan logikátlan, de mégis sok esetben előfordul. Ha ugyanis a jelentkező számára alacsony a bér, ám ez csupán a felvételi folyamat későbbi pontján derül ki, akkor ugyanúgy visszamondja majd a jelentkezést az illető, csak már mindkét oldalról energiát fektettek bele. Akinek viszont ez megfelel, úgyis jelentkezni fog.

Miért kellene tehát beleírni a bért az álláshirdetésekbe? Az első szempont a bizalom. Ha ugyanis a cég kiírja, hogy mennyit lehet nála keresni, akkor nyílt kártyákkal játszik. Azt sugallja, hogy másban is megbízhat majd benne a leendő dolgozó.

A második pedig az idő. Egész egyszerűen felesleges kiválasztási köröket futni, interjúkat egyeztetni, önéletrajzokat és motivációs leveleket olvasgatni olyan jelentkezőktől, akiknek nem megfelelő a felkínált bér. Ráadásul megeshet, hogy kidobunk olyan jelentkezőket, akik ugyan kevésbé megfelelőek, ám rendben van számukra az a fizetés.

A megoldás tehát, hogy mindenképp írjuk oda a minimumot vagy a kezdő fizetést.  Azt is hozzátehetjük, hogy ez később emelkedhet a teljesítmény arányával, s például bónuszok is lehetnek.