Facebook pixel

Az exit interjú a munkaviszony megszűnésének okait feltárni hivatott személyes beszélgetés. Főképp a munkavállaló által kezdeményezett közös megegyezés, illetve a részéről történő rendes felmondás esetében alkalmazzák. Mutatjuk is mire számíthatsz, ha ilyen helyzetbe kerülsz.

Egy jól működő cégnél az exit interjú célja, hogy a szervezet visszajelzést kapjon a távozás mögött álló tényezőkről, melynek elemzése segítséget nyújt a maradó munkatársak megtartásában, a fluktuáció kezelésében és a cégen belüli elégedettség javításában.

Érdemes tudni, hogy a munkavállaló részéről nem kötelező részt venni egy ilyen jellegű beszélgetésen, csupán akkor, ha szerepel a szerződésében, de ez hazánkban nem igazán jellemző. Ettől függetlenül érdemes bevállalni, hiszen a következményektől nem tartva, őszintén elmondhatjuk mi a problémánk az adott társasággal.

Akadnak cégek, ahol nem beszélgetés van, hanem összeállítanak egy kérdőívet, amelyre írásban adhatjuk meg a válaszokat. Ez kényelmesebb lehet, mert nem kell szemtől szembe elmondani az esetleges kritikát, de a covid-járvány alatt az online beszélgetések is elterjedtek, így ezen a csatornán is lehet exit interjúkat készíteni.

A szakértők szerint az exit interjú sikere azon múlik, mennyire nyílnak meg a munkavállalók, mennyire érkezik őszinte visszajelzés tőlük, és ebben megvan a munkahelyi kultúra és az interjút végző személynek is a szerepe. A legjobb, ha egy rutinos, a szervezetben elfogadott, HR- tudással felvértezett munkatárs vesz részt ezen.

Egy munkáltató akkor tudja a legtöbbet kihozni ebből a beszélgetésből, ha barátságos, türelmes, kíváncsi attitűddel megy oda. Az exit interjút készítő HR-es keveset beszél, inkább hallgat, figyel. Fontos, hogy az interjúkészítő ne beszéljen a vezetőség nevében, hanem figyeljen és dokumentálja a véleményt. Nem szerencsés, ha úgy érzi a munkavállaló, hogy meg kell védenie választását.

Mit sem érnek azonban ezek az interjúk, ha a cégnél nem elemzik az eredményeket, s nem tárják fel azokat a belső hiányosságokat, amelyek a munkavállalók önkéntes távozásához vezettek. Ha ugyanis megvannak az okok, akkor akciótervet kell készíteni, hogy ezzel is csökkentsék a jövőbeli fluktuációt. Épp ezért az exit interjút nem kötelező körként, hanem stratégiai lehetőségként kell kezelni.