Facebook pixel

Ugyan az elmúlt évtizedben nagy divat volt a multitasking, azaz egyszerre több irányba figyelni és dolgozni, ám ennek hatékonyságáról bizony megoszlanak a vélemények. Sokak szerint mindez nem több nagyon gyors feladatváltogatásnál, amelyeknek komoly járulékos költsége van mind időben, mind pedig figyelemben.

Ha meg akarod spórolni a feladatváltásoknak köszönhető elvesztegetett perceket, a hibázással járó időveszteségeket és a túlpörgés miatti stresszt, akkor egyszerre egy dologgal foglalkozz. A jelmondat tehát: multitasking helyett singletasking! Mutatjuk hogyan érdemes nekiállni.

Kezdjük talán azzal, hogy a multitasking sokszor abból adódik, hogy kapkodunk a feladatok között. Túl sok belőlük, s attól tartunk, hogy nem jut idő mindegyikre. Ezen a multitasking sem segít. Sőt, egységnyi idő alatt több munkát tudsz elvégezni, ha csupán egy feladatra koncentrálsz. Egy korrekt módon priorizált és elvégezhetően rövid teendő lista segítségével látni fogod, milyen feladatokat kell ténylegesen elvégezned.

A multitasking egy másik módja, amikor nem párhuzamosan próbálunk több feladaton dolgozni, hanem újabb és újabb feladatokba kapunk bele anélkül, hogy a korábbiakat befejeznénk. Nagyon sok elkezdett feladat befejezetlen marad, így minden idő, amit beletettünk, utólag időpazarlásnak bizonyul. Légy tehát megfontolt, amikor feladatot választasz, és csak olyat válassz ki, amit terveid szerint be is fogsz fejezni.

Az apró feladatok is hajlamosak arra, hogy beússzanak a kreatív idődbe, kizökkentsenek a flow-ból, elvegyék a lendületet és multitaskingra csábítsanak. Ennek elkerülése végett gyűjtsd össze a hasonló feladatokat, és csináld őket kötegelve! A legnagyobb előnye ennek a megoldásnak, hogy nem árasztják el a napod az apró-cseprő ügyek.

A korrekt időgazdálkodás és a hatékony munkavégzés kéz a kézben járnak, ezt már sokszor leírtuk mi is. Elsősorban tudatosság kérdése az egész. Készíts egy táblázatot és egy héten át naplózd, amikor multitaskingon kapod magad. Figyeld magad néhány napon, esetleg héten keresztül, s írj fel minden egyes alkalmat, amikor multitaskingon kapod magad. Minden esetből tanulhatsz, de ha huzamosabb ideig figyeled a multitasking-szituációidat, tendenciákat is felfedezhetsz, amelyek kiküszöbölésével még jobban erősítheted a hatékonyságodat.