Facebook pixel

A munkahelyi stressz és az ebből következő teljesítménycsökkenés megelőzésére/kezelésére a munkatársak jó mentális egészségét fenntartó és segítő módszerek megtalálása lehet a kulcs. A rendszeresen végzett közös sport vagy akár egy célzott munkahelyi sportprogram kiváló gyakorlati megoldást jelenthet a munkahelyi feszültség levezetésére, feldolgozására.

A stressz a szakértők szerint egy adott helyzetre adott reakció.  Általában akkor érezzük magunkat stresszesnek, amikor úgy gondoljuk, hogy a követelmények nagyobbak, mint az ahhoz szükséges erőforrásaink. Persze azért nem ilyen egyszerű a helyzet, a munkahelyi stressznek sem egyetlen oka van, hiszen mindenki külön egyéniség, különböző szakmai és magánéleti tényezőkkel, amelyek befolyásolhatják a körülményekre adott reakciókat.

Elmondható azonban, hogy a túlzott munkaterhelés és –tempó, a bizonytalan elvárások, a fejlődés és előrelépés lehetőségeinek hiánya, a rossz munkahelyi kapcsolatok, az agresszív vezetői stílus és kommunikáció, a munka-magánélet egyensúlyának hiánya és a nem megfelelő munkakörülmények mind befolyásolhatják a munkahelyi stressz kialakulását.

A munkáltatónak ezért figyelnie kell azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a csapata stresszes. Ilyen a nagyobb fluktuáció, a több betegszabadság, s persze az, ha a munkavállaló csökkent teljesítményt mutat. A gondolkodás vagy az érzések megváltozása szintén a stressz jele lehet, ilyen például a hangulatingadozás, ha valaki zárkózottá válik, a motiváció, az elkötelezettség és az önbizalom csökkenése vagy a fokozott érzelmi reakciók.

A stressz a hiányzások, az alacsony termelékenység és az egészségügyi költségek miatt a vállalkozásnak gazdaságilag is nagyon sokba kerül, ezért a vezetőknek lépni kell, ha a fenti jeleket érzékelik. A stresszkezelési eszközök biztosítása ugyan nem szünteti meg teljesen, de enyhíti a stressz hatásait, ráadásul hosszú távon csökkenti a vállalkozás egészségügyi és egyéb, stresszel kapcsolatos költségeit.

A munkatársak jó mentális egészségét fenntartó és segítő módszerek megtalálása elengedhetetlen, ezért erőfeszítéseket kell tenni az egészségprogram céljának meghatározására, a szervezeti és egyéni célok körvonalazására, a felmérésre, a szervezet támogatásának megszerzésére, valamint a program integrálására.

Például a rendszeresen végzett közös sport vagy akár egy célzott munkahelyi sportprogram a stresszkezelő tréningek mellett kiváló gyakorlati megoldást jelent a munkahelyi feszültség levezetésére, feldolgozására.

További érdekes infó: Miellgreen, a zöldebb életért