Facebook pixel

Sokunkkal megesik, hogy nem teljesen elégedett a munkájával, de – különösen válsághelyzetben – nehéz eldönteni, hogy mikor telik be tényleg a pohár. Megéri-e időt és energiát fordítani abba, hogy egy másik állást keress, kockáztatva ezzel egy olyan új helyet, ahol nem is biztos, hogy jobb lesz? Nos, vannak jelek, amikor nem szabad habozni. Mutatjuk a jeleket, amik azt jelzik, mindenképp fel kell mondanod.

A legjellemzőbb talán a frusztráló munkahelyi környezet. Tégy fel magadnak egy egyszerű kérdést? Szeretsz bejárni dolgozni a munkahelyedre? Ha folyamatosan lealacsonyítanak, esetleg megaláznak, s rendre azon kapod magad, hogy családtagjaidnak és barátaidnak panaszkodsz a munkáddal kapcsolatban, akkor könnyen lehet, hogy nagy a baj.

Mielőtt azonban valami új után kezdenél vadászni, tedd fel a kérdést: te is hozzájárulsz a mérgező környezethez? Ha pletykálkodsz vagy panaszkodsz, esetleg folyamatosan a negatív szándékot látod minden döntés mögött, rossz a hozzáállásod, vagy olyan akadályokat állítasz fel, amelyek megakadályozzák másokat céljaik elérésében – akkor először gondold át, hogyan változtathatnál saját viselkedéseden. Ez könnyen lehet, hogy a visszájára fordítja a dolgokat, és a te személyes változásod hozzájárul másokéhoz is. Ha így sem javul semmi, akkor itt az idő dobbantani.

Szintén zavaró lehet, ha nem használják és fejlesztik a képességeid.  A legtöbb ember ugyanis azt akarja érezni, hogy használja a tudását és elér egy nagyobb hatást is a vállalatnál. Van lehetőséged fejlődésre és előrelépésre? Ha nemmel válaszolsz az ilyen típusú kérdésekre, akkor a karriered stagnálhat, ha maradsz a cégnél.

Ha azonban a főnököd lehetőséget biztosít a láthatóságra azáltal, hogy nagy horderejű projekteken dolgozhatsz, mások is megláthatják, mire vagy képes. Így építed egyben a személyes márkádat is. Ez a láthatóság a kiváló eredményekkel kombinálva új lehetőségekhez vagy előléptetéshez vezethet. Ha viszont főnököd rejtegeti a sikereid, vagy soha nem engedi, hogy bemutatkozz a vezetőinek vagy kollégáinak, esetleg magasabb szintű megbeszéléseken sem vehetsz részt, akkor lehetetlen felépíteni mindezt, szóval gondolkodhatsz a váltáson.

Végül pedig egy igen fontos tényező: a motiváció. Ha a munkád rutinszerűnek vagy érdektelennek tűnik, s a legtöbb nap frusztráltnak érzed magad a szerepköröd miatt, akkor előfordulhat, hogy az adott állás már nem megfelelő számodra. Előfordulhat, hogy egy új, inspirálóbb munkahely a legjobb módja annak, hogy újra felkeltse az érdeklődésed a munka iránt.