Facebook pixel

Néha úgy tűnik, hogy nincs más lehetősége egy vezetőnek, ám a fegyelmik alkalmazása nem igazán javítja egy vállalat eredményességét.

Használata különösen a mostani munkaerőhiányos időben kockázatos, hiszen végletes következményei vannak, s nem ad lehetőséget a vezetőnek arra, hogy humánusan járjon el.

Persze nem egyszerű a helyezte egy vezetőnek sem, hiszen sok esetben nincs rendszerszintű eszköze arra, hogy a kisebb fajsúlyú, de beavatkozást igénylő esetekben hatást érjen el. Egy igazságos és következetes figyelmeztetési és jutalmazási rendszerrel azonban a tanulás kerül a fókuszba.

A jutalmazási és figyelmeztetési rendszer egyik legfontosabb alapelve tehát a vezetői felhatalmazás, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a munkatárs közvetlen vezetője jogosult a jutalmazás/figyelmeztetés alkalmazására. Ezzel eszközt adunk a vezetők kezébe a gyors és azonnali intézkedésre.

Lényeges, hogy a visszacsatolási rendszer egyensúlyban legyen, hiszen csak akkor tudjuk jól fogadni a fejlesztésre irányuló visszajelzéseket, ha biztosak lehetünk abban, hogy az erőfeszítéseinket is elismerik.

A következetes és nem mellesleg transzparens pozitív visszajelzés azért is nagyon fontos, mert megerősítheti a jó viselkedésmintákat. A rendszer akkor jó, ha mindenki számára könnyen érthető, átlátható és egyszerű elvekre épül.

A klasszikus bónuszrendszerek itt már nem elegendőek, azok ugyanis nem veszik figyelembe az egyéni hozzáállást és magatartást, ami a csapat teljesítményét pozitív és negatív irányba is befolyásolhatja. Fontos azonban megjegyezni, hogy a figyelmeztetési és jutalmazási rendszer nem a bónuszrendszer kiváltására, hanem annak kiegészítésére szolgál.