Facebook pixel

Nem vitás, hogy az állásinterjú a legfontosabb lépés az új álláshoz vezető úton. Ugyan a világ szélsebesen változik, ám a lényeg továbbra is két dolog. Egyrészt a legjobb arcodat kell mutatnod a leendő munkaadódnak, ugyanakkor neked is meg kell győződni arról, hogy az adott munkahely és pozíció a megfelelő számodra.

Egy állásinterjú személyes vagy online lehet, utóbbi főképp az utóbbi, covid sújtotta években terjedt el. A személyes interjú vitathatatlan előnye, hogy felmérheted az irodát, a munkakörülményeket, ám sokkal több időbe telik. Aranyszabály: ha személyes interjúra hívnak, akkor inkább érj oda a helyszínre 15 perccel korábban és várj egy kicsit az utcán, mint 10 perccel később. A késés nagyon rossz indítás, ha mégis megcsúszol, mindenképp szólj oda előtte.

Az elmúlt években igen népszerűvé vált online interjú esetében ez a veszély nem áll fenn, ám ettől függetlenül speciális felkészülést igényel az álláskeresőktől. Mire is gondolunk?  Először is ellenőrizd a technikai hátteret és az internet erősségét. Ne a döntő pillanatban szakadjon meg a beszélgetés. Azt is fontos előre egyeztetni, hogy milyen szoftveren keresztül beszéltek majd. Érdemes előtte kipróbálni is, hogy rendben megy –e a gépeden. Öltözz fel úgy, mintha személyes interjúra mennél, s figyelj a háttérre is, ezt látja majd belőled a HR-es. Végül pedig: a kamerába nézz, amikor beszélsz, ne a képernyőre.

Ami a további felkészülést illeti, mindenképp alaposan nézd át azt a pályázati anyagot, amit elküldtél. Innen tudhatod majd, hogy a CV alapján mire kérdezhetnek rá, melyek a gyengeségeid és erősségeid. Nézz utána a munkaadónak a neten, tudj meg mindet a cégről, a szakterületről. Végül pedig fogalmazz meg előre néhány kérdést a pozícióval, a munkakörülményekkel kapcsolatban, s persze a bérigényedet is gondold át.

Az állásinterjú típusát meghatározza, hogy ki van jelen. Ha csak a munkaadó HR-ese, akkor elsősorban általános kérdések kerülnek terítékre. Ha az adott szakma képviselője, a leendő vezető is megjelenik, akkor több szó esik szakmai kérdésekről, a korábbi tapasztalatok, eredmények részletesebb bemutatásáról. Megint más a helyzet, ha az első állásinterjút a cég kiadja egy személyzeti tanácsadó cégnek és csak a kiválasztás későbbi körében csatlakozik be. A személyzeti tanácsadó a legesélyesebb jelölteket küldi tovább a munkaadónak, de a döntés nem nála születik meg, hanem egy újabb interjúkör után.

Érdemes tudni, hogy egy állásinterjún tabu a politikai beállítottság, a vallási nézet, a nemi identitás, a családi állapot és olyan káros szokásokról sem illő kérdezni, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Ugyanígy nem kérdezhet rá a munkaadó az előző cégre vonatkozó érzékeny üzleti információkra sem, főképp, ha a konkurenciáról van szó.

Mit lehet tenni, ha ilyen kérdéseket tesznek fel állásinterjún? Ha annyira nem fontos a pozíció vagy unszimpatikus a cég, akkor kikérhetjük magunknak a kérdést, felállhatunk és távozhatunk. Ha azonban vonzónak tűnik a munkakör, akkor ügyes kommunikációs megoldásokkal kezelhetőek ezek a kérdések. Például humorral, az érdeklődés hiányával, a kérdés bagatellizálásával.

Az állásinterjú végén állapodjatok meg a következő lépésről. Ki keres kit és milyen időtávon belül várható válasz. Azért is ajánlatos erről beszélni, mert ha nem jön eredmény, akkor erre hivatkozva lehet keresni a cég képviselőjét. Nem javasolt viszont az interjú végén az esélyekről érdeklődni és arra se kérd az interjúztató, hogy értékeljen téged most.