Facebook pixel

Egy cég sikeres működésének mára alapvető kérdésére, s egyben egyik legnehezebb feladata lett az engagement, vagyis a munkaerő megtartása, hiszen komoly verseny zajlik a munkavállalókért. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni!

Kezdjük azzal, hogy miért akarnak általában munkahelyet váltani az alkalmazottak? Ez kulcskérdés, hiszen ha tudjuk a választ, megoldást találhatunk a problémáikra, s megelőzhetjük az elvándorlást. Nos, egy közelmúltban készült felmérés szerint a munkavállalók mintegy 57 százaléka nyitott az új álláslehetőségekre, s a leggyakrabban azért döntenek a váltás mellett, mert úgy érzik, nincs lehetőségük a jelenlegi munkahelyükön növekedni (28%), nem azt a munkát végzik, amiben igazán jók (30%), s csak 14 százalék érezte úgy, hogy a bérezése nem fair.  Érdekesség, hogy a munkavállalók 74 százaléka számolt be kiégésről.

A munkavállalók távozása, különösképp, ha egyszerre többen döntenek a lépés mellett, jelentősen rontja a munkahelyi morált, ami negatív hatással van a bevezetőben említett engagementre, a munkavállalói együttműködésre, így végső soron az üzleti eredményekre is.

A munkavállaló felmondásához vezethet az is, ha sok olyan feladatot kap, ami egyébként nem tartozik a munkaköréhez, vagy ha túl sok felelősséget varrnak a nyakába, anélkül hogy ezt honorálnák számára. Ha sérülnek a munkahelyi kapcsolatok, romlik a munkahelyi hangulat az is növelheti a felmondási kedvet, illetve ha sok a példa a távozásra, akkor az inspirálhatja a többieket is, vagyis akár egyfajta hulláma alakulhat ki a felmondásoknak.

Azok válhatnak különösen elégedetlenné és ennek következtében nyitottá az új lehetőségekre, akiknek a munkahelyén hiányzik a rugalmasság, illetve nem éreznek elkötelezettséget, nem élik meg a munkahelyükhöz való valódi tartozást. Komoly versenyelőnyt jelenthet az a szervezeti kultúra, amely valódi közösség érzését kelti a munkavállalókban.

Azok a dolgozók igazán elkötelezettek és akarnak teljesíteni, akik megkapják a lehetőséget, hogy a cégen belül növekedjenek, fejlődjenek. Ezért különösen nagy hatással bír, ha egy szervezet kiépíti ezeket a belső karrierutakat, megadja a fejlesztéseket, amikre a kollégáknak igénye van, mert ezzel azon túl, hogy az ő munkaerő-piaci értéküket is növeli, épít a belső motivációjukra is, ami az egyik legfontosabb hajtóerő.

Mindehhez szükség van rendszeres engagement felmérésekre, hogy a menedzsmentnek és a HR-nek tiszta képe legyen arról, hogy miképp érzik magukat a munkavállalóik. Ha pedig a felmérések során érkezett visszajelzéseket tettek is követik, akkor érezhetik valóban úgy a kollégák, hogy törődnek a véleményükkel, bevonják őket a sorsuk alakulásába a vállalatnál.

 

Miell Group honlapjai:

MULTI PARTNER SOLUTION

https://miellquality.hu/index.php

Főoldal

Főoldal –

Kezdőlap

https://botiteamkft.hu/