Facebook pixel

Az értő figyelem és a konstruktív beszélgetés, vagyis az asszertív kommunikáció képessége ma már az élet minden területén, de a munka világában különösen fontos. Segítünk, hogyan fejlesztheted magad.

Az asszertív kommunikáció talán legfontosabb szabálya, hogy aki megszólal, azt a többiek türelemmel és empátiával végighallgatják, s az összes információ és érv elhangzása után reagálnak csak egymásnak. Így egyik fél sem távozik úgy a beszélgetésről, hogy kimondatlan gondolatokat és elfojtott sérelmeket cipel magával.

Tudjuk, hogy egy nehezebb téma kapcsán elragadják az embert az indulatok, ám az önreflexió és a figyelem erősítésével ez is gyakorolható. Ha érzed, hogy megy fel benned a pumpa, akkor inkább vegyél pár mély levegőt, mielőtt megszólalnál.

Szintén alapszabály, hogy kezeld egyenrangú félként a partnered, azaz ugyanúgy tiszteld és próbáld megérteni a másik álláspontját, mint sajátodat. Persze mindez nem egyenlő azzal, hogy mindenben fejet hajtunk, sőt! A konfrontálódás és a konstruktív vita fontos és előremutató részei a beszélgetésnek, és ideális esetben nem csorbítják, hanem építik a felek kapcsolatát és elégedettségét.

Épp ezért bátran gyűjts érveket az álláspontod alátámasztásához, és egyben legyél nyitott a másik fél érveinek meghallgatására és fontolóra vételére is – ez az igazi, egészséges, felnőtt kommunikáció alapja.