Facebook pixel

Nem kérdés, hogy különösen nehéz hónapok előtt állnak az álláspiac szereplői. A felpörgő infláció, az energiaköltségek emelkedése és a szeptember 1-jén életbe lépett új katatörvény munkaadót, munkavállalót és egyéni vállalkozót egyaránt feszültté tett és tesz. Az energiaárak növekedése pedig sokakat visszahozhat az irodába.

Mindannyian érezzük, hogy feszült a helyzet a legtöbb munkahelyeken. Az infláció felpörgése és az energiaárak növekedése miatt az elsődleges kérdéssé mindenütt a béremelés vált. A cégvezetők érzik, hogy valamit tenni kell, azonban eltérőek a technikák. Akadtak, akik évközi béremelést adtak, míg mások egyszeri, jól mutató bónuszokkal próbálkoznak. Ez azonban csak átmeneti megoldás.

A vezetők helyzetét nehezíti, hogy sok cégnél bizony nincs tapasztalat két számjegyű inflációs környezetben a bérpolitikára. Nem tudni meddig lehet elszaladni a bérekkel, hiszen bármikor behúzhatja a féket a gazdaság, s akkor a működést is veszélyeztethetik a magasra kúszott terhek.

Munkavállalói oldalról kevésbé jelent meg eddig a válságtól, s ennek következtében a munkahely elvesztésétől való félelem. Bizonyos szektorokban még munkaerőhiány is jelentkezik, így semmi nincs, ami mérsékelné a béremelési elvárásokat.

Azt mondanunk sem kell, hogy szeptember 1-je óta a több, mint 400 ezer korábbi katás vállalkozó számára sem fenékig tejfel az élet. Sem az egykori katások, sem a megbízóik nem tudják merre és hogyan tovább. Az egykori katásnak jelentősen árat kellene emelnie a megélhetéshez, erről azonban a megbízók a jelenlegi gazdasági környezetben hallani sem akarnak.

Végül pedig beszélni kell az energiaárak drasztikus emelkedéséről, ami a covid miatt népszerűvé vált hibrid munkavégzés helyett költségtakarékossági okokból újra „divatba” hozhatja az irodai munkavégzést. Igaz ugyanis, hogy már csak a napi bejárási idő megspórolása miatt kényelmesebb a home office, ám az otthoni rezsinövekedés elindíthat irodai visszaáramlást. Munkavállalói fejjel gondolkodva ugyanis, ha fizeti a munkaadó a bejárást, akkor csak a bejárási időt bukja a munkavállaló és alacsonyabb lesz az otthoni rezsiszámla.