Facebook pixel

Nem minden győzelem mögött van diadal

Mi számít győzelemnek? Egy zajos siker vagy a folyamatos, kis lépésekben történő fejlődés? Netán az, ha a gyengeségeinkkel együtt megismerjük magunkat, s erőt merítünk belőlük?

A bevezetőben feltett kérdésekre mindenkinek magának kell választ adnia. Ez lehet az első lépés a fejlődés útján. Ugyanis mindenki saját maga tudja, hogy melyek az életében azok a kritikus pontok, amiket megtűr, mert nehéz lenne szembenézni velük, s elindulni a másik irányba. Mindesetre érdemes időt szánni erre. Nem érdemes megvárni, hogy legyőzzön minket a gyengeségünk, valami rossz szokásunk, amin viszonylag könnyűszerrel változtathatunk. Mert mindenkiben megvan az erő, ezt ne feledjük.

Persze adódik a kérdés: hogyan álljunk neki az egésznek? A válasz egyszerű és nagyszerű. Vegyünk elő egy tollat és egy papírlapot, s készítsünk tervet.  Például írjuk le következő hétre vonatkozóan, hogy milyen céljaink vannak. Majd egy hét múlva megnézzük, hogy mennyit sikerült áthúzni, jelölve, hogy teljesített, és mennyi maradt a “nyakunkon”.

Ha elsőre nem is teljesítünk jól, a fejlődés lehetősége mindig ott áll előttünk, és mindig újrakezdhetjük. Mindez azért jó módszer, mert a kezünkbe vehetjük az irányítást. A döntés a miénk, legyen szó káros szenvedélyekről, rossz napi rutinról, mérgező munkahelyről vagy épp életmódváltásról.

Az igazi győzelmet, ha úgy tetszik diadalt, pedig ezt jelenti valójában. Amikor maga az ember kerül az első helyre és csak utána következik minden más. Tudjuk, nem könnyű a mindennapok sodrásában változtatni, de ezért írtuk a bevezetőben is a kis lépéseket. Nehézségek közepette is lehetek fontos önmagam számára. Tekinthetem fontosnak a lelkemet, testemet és megtisztelhetem magamat azzal, hogy figyelek magamra.

Csak rajtunk múlik, ezt vegyük tudomásul. Jellemző, hogy sokszor másoktól várunk segítséget és megoldásokat, s gyakran azt gondoljuk, hogy majd jön valaki, vagy történik valami csodás esemény és egyszerre csak jobb lesz az életünk. Az esetek döntő többségében ez nem így történik, így inkább vállaljunk felelősséget magunkért és cselekedjünk. Bármennyire kicsi legyen az első lépés, mégis gondoljunk arra: már közelebb jutottunk a célunkhoz.

 

További érdekes infó: Miellgreen, a zöldebb életért