Facebook pixel

A munkaviszony megszüntetése, a felmondás nehéz pillanat a munkáltató és a munkavállaló oldaláról egyaránt. Ráadásul rengeteg tévhit kering a témával kapcsolatban, amelyek közül most három igen gyakori helyzetre próbálunk megnyugtató, tényszerű választ adni.

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a táppénz alatt nem lehet felmondani. Az egész onnan ered, hogy a korábbi Munka Törvénykönyve nem engedte, hogy a munkáltató a táppénzen lévő munkavállalónak felmondjon. Ez azonban 2012-vel megváltozott. Ma már a felmondás a keresőképtelenség ideje alatt is közölhető, de a felmondási idő csak később kezdődik. A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő a keresőképtelenség megszűnését követően, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év elteltével kezdődik.

Szintén tévhit, hogy felmondás esetén az indoklás mindig kötelező. Persze nem mindegy, hogy melyik oldal, mikor és hogyan mondja fel a munkaviszonyt.  A határozatlan idejű munkaviszony felmondását például a munkavállalónak nem kell megindokolnia. Arra azonban fontos figyelni, hogy ez a felmondásra igaz. Az azonnali hatályú felmondást, ha erre nem a próbaidő alatt kerül sor, már a munkavállalónak is indokolnia kell. A próbaidő alatt egyik félnek sem kell indokolnia, hogy miért nem kívánja a munkaviszonyt fenntartani, ahogy vezető állású munkavállaló esetén sem kötelező a felmondás indoklása.

Az sem igaz, hogy bármikor visszavonható a felmondás. Ennek oka, hogy a felmondás egyoldalú nyilatkozat. A másik fél hozzájárulása, elfogadása, beleegyezése nem szükséges hozzá. Ami lényeges, hogy a másik felet megfelelő módon kell értesíteni. Ha a felmondást a másik fél már megkapta, akkor a fő szabály szerint egyoldalúan már nem vonható vissza. Ha utóbb mégis meggondolná magát a felmondást közlő fél, akkor ehhez már a másik fél hozzájárulása is kell.

Van azonban kivétel is a visszavonási tilalommal kapcsolatban. A munkáltató írásban visszavonhatja a felmondást, ha a munkavállaló a felmondást követően tájékoztatja a munkáltatót a felmondási védelmet jelentő várandósságáról, vagy emberi reprodukciós eljárásban való részvételéről. A visszavonás a tájékoztatástól számított 15 napon belül történhet.