Facebook pixel

Tuti tippek pályakezdő álláskeresőknek

Pályakezdőként nem egyszerű feladat eligazodni a munkaerőpiacon, sokszor azt sem tudjuk milyen elvárásoknak kell megfelelni egy jó önéletrajznak, ahogy abban sem vagyunk biztosak milyen formában írjuk meg és küldjük el jelentkezésünket. Cégünk toborzási specialistái tapasztalatai alapján készítettünk egy listát, ami reményeink szerint segíthet az indulásban.

Legyen az önéletrajzod egyedi! A HR-esek rémálmának számítanak a személyi adatoktól eltekintve egyformára sikeredett önéletrajzok! Ugyanakkor fontos az is, hogy a CV-ben található adatok a valóságot tükrözzék! Itt nincs értelme hazudni. Úgyis kiderül a turpisság, s rettentő kellemetlen ezzel szembesülni egy állásinterjún.

A motivációs levélre szintén igaz az, ami az önéletrajzra, vagyis lehetőleg ne egy internetes álláskeresési fórumról letöltött formalevél legyen! Tudjuk, mindenki csapatjátékos, ráadásul kiváló a kommunikációs készsége és átlagon felüli a munkabírása, de azért ennél többre vagyunk kíváncsiak. Szóval bátran írj magadról, hidd el, hogy megéri!

A CV-hez mindig csatold a pályázati kiírás feltételeiben megjelölt dokumentumokat, még az e-mail-es jelentkezéshez is. Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy e-mailes jelentkezésből még az önéletrajz is kimarad, így nehéz mit kezdeni vele.  Ide tartozik még, hogy a kísérőlevelet annak a munkáltatónak címezd, ahova a jelentkezésedet szánod!

Ha legalább kommunikációs szinten beszélsz valamely idegen nyelven, akkor célszerű a beszélt nyelvek mindegyikén elkészíteni az álláspályázatot. Egyrészt plusz pontnak számít, másrészt pedig így az idegen nyelvi állásinterjún is könnyedebben veszed majd az akadályokat.  Az idegen nyelvű CV azonban sose legyen rövidebb a magyar nyelvűnél, mert az félreértésekre adhat okot.

Fontos, hogy alaposan olvasd át az álláshirdetést, s csak olyanra pályázz, amire úgy gondolod, hogy az elvárások alapján megfelelő lehetsz. Tudjuk, nem egyszerű pályakezdőként, de ahol komoly munkatapasztalatot várnak el, oda nem érdemes pályázni. Kíméld meg magad az elutasítástól.

Ha mindennel megvagy, akkor futtasd le a helyesírás-ellenőrzőt a beküldésre szánt anyagokon. Rengeteget számít, ha hibátlan anyagot küldesz be, és sokat ront a megítéléseden, ha helyesírási hibáktól hemzsegő CV és kísérőlevél érkezik a leendő munkáltatóhoz.