Facebook pixel

Ha a 2022-es esztendő legnagyobb kihívásairól beszélünk, akkor az infláció, a munkaerőhiány, az ellátási láncok akadozása, a drasztikusan emelkedő nyersanyag- és energiaárak, illetve a régiónkban tapasztalható, a háború okozta gazdasági sokk jutnak eszünkbe. Tovább fokozódik a verseny a fizikai dolgozókért.  

Persze mindez nem ilyen egyszerű, hiszen a cégek jelenleg egymásnak nagyon ellentmondó elvárásokkal szembesülnek. Az infláció lenullázta a korábbi béremeléseket, márpedig egy termelésben dolgozó fizikai dolgozónak érthető okokból ez a legfontosabb, ami számít. Tehát a cégek bérkorrekcióra kényszerülnek, ami jelentős költséggel jár. Opció lehet a harmadik országból könnyített eljárással behozott külföldi munkaerő, ami viszont hosszú távú elkötelezettséget igényel és csökkenti a rugalmasságot.

Ugyanakkor a cégeknek megnövekedett a költsége energia fronton és beszállítói területen is. Ráadásul, akik euróban vagy valutában vásárolnak alapanyagot, azok hiába exportálnak és vannak euró alapú bevételeik, az árfolyamgyengülés nem segített rajtuk.

Mit tehetnek ilyen esetben a toborzók? A szakértők szerint a dolgozói ajánlási rendszerek felpörgetése egyértelműen kulcskérdés, s a legtöbb vállalat azon is dolgozik, hogy ezt erősítse. Akad olyan cég, ahol egy fizikai dolgozó sikeres ajánlásáért akár 100 vagy 150 ezer forintot is képes kifizetni egy munkaadó. Emellett a belső építkezés és képzések a szakmunkát igénylő területen ugyancsak kikerülhetetlenek.

Nem véletlen a trend, hiszen a vállalatok igényét az aktív álláshirdetési piac már nem tudja maradéktalanul kiszolgálni, ezért a cégek nagy része közvetítők, kölcsönzők bevonásával dolgozik. Egyre nagyobb teret nyert a mobilra optimalizált direkt online kommunikáció a közösségi médiafelületeken,

A fizikai dolgozókért való „harcban” sok vállalat komoly energiát fektet a szállásoltatás menedzsmentjére és az utaztatásra is. Akadnak olyan cégek, amelyek már 100 kilométeres körből utaztatják naponta a munkavállalóikat.